Αθλητές

Εφόσον ο σίδηρος είναι απαραίτητος ώστε να μην αισθάνεται κάποιος κόπωση κατά την άσκηση των καθημερινών του δραστηριοτήτων, πολύ περισσότερο είναι απαρίτητος για όσους χρειάζονται επιπλέον ενέργεια προκειμένου να έχουν αθλητικές επιδόσεις. Ο σίδηρος είναι το κατεξοχήν πολύτιμο μέταλλο που έχει καθοριστική σημασία στις διαδικασίες παραγωγής ενέργειας του οργανισμού.

Μεγάλο ποσοστό σιδήρου χάνεται με τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης (προφανώς λόγω αύξησης της ποσότητας εφίδρωσης) και μάλιστα περισσότερο στους άντρες παρά στις γυναίκες. Αν δεν ανανεώνουμε το σίδηρο που χάνεται, θα έχουμε γρήγορη κόπωση και μειωμένη απόδοση στις προπονήσεις.

Ο χαμηλός σίδηρος οδηγεί και σε μείωση της μυοσφαιρίνης. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και συμβάλλει στην καλή λειτουργία των μυών. Η πρόσληψη σιδήρου είναι απαραίτητη για τη μεταφορά οξυγόνου στους μυς, ώστε να γίνεται η καύση του λίπους. Βοηθώντας στη μεταφορά του οξυγόνου μέσω του αίματος στα κύτταρα, ο σίδηρος τίθεται ουσιαστικά στην υπηρεσία του μεταβολισμού. Και φυσικά, καλός μεταβολισμός σημαίνει απώλεια βάρους.
Γι’αυτό τα άτομα που ασκούνται τακτικά θα πρέπει να έχουν ως κύριο μέλημά τους τη βελτίωση των επιπέδων του σιδήρου στον οργανισμό τους, ώστε να είναι δυνατοί και υγιείς στις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Αθλητισμός και έλλειψη σιδήρου

Απώλειες σιδήρου λόγω καταπονήσεων

Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της αιματουρίας στους δρομείς κυρίως, δηλαδή παρουσία αιμοσφαιρίνης ή μυοσφαιρίνης στα ούρα. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή η επανειλημμένη κρούση του ποδιού με το έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη κάποιων ερυθρών αιμοσφαιρίων και την απελευθέρωση αιμοσφαιρίνης (αιμόλυση), μέρος της οποίας απεκκρίνεται από τα νεφρά.

Αντίστοιχα, το παρατεταμένο τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει:

  • ρήξη μυϊκών κυττάρων
  • απελευθέρωση μυοσφαιρίνης
  • απέκκρισή της από τα νεφρά.

Επιπλέον, και ο ερεθισμός της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι αίτιο απώλειας ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ορισμένες μελέτες αναφέρουν αυξημένη ποσότητα σιδήρου στα κόπρανα δρομέων και ποδηλατών που πιθανώς οφείλεται σε απώλεια κυττάρων από το εντερικό τοίχωμα.

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό γεγονός είναι το συνολικό ποσό σιδήρου που χάνεται με τον ιδρώτα αυξάνεται κατά την διάρκεια της άσκησης (προφανώς λόγω αύξησης της ποσότητα εφίδρωσης) και μάλιστα περισσότερο στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Αθλητική αναιμία

Είναι μια ψευδής αναιμία ή αναιμία λόγω διάλυσης που οφείλεται στον αυξημένο όγκο πλάσματος (το υδατικό μέρος του αίματος) εξαιτίας διαφόρων φυσιολογικών αλλαγών στο καρδιαγγεικό εξαιτίας της συστηματικής άσκησης. Μπορεί να οφείλεται όχι μόνο σε έλλειψη σιδήρου αλλά και άλλων αιμοποιητικών συστατικών όπως το φυλλικό ή η Β12.

Γυναίκα αθλητρια και αναιμία

Οι γυναίκες έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε σίδηρο από τους άντρες, λόγω των απωλειών κατά την έμμηνο ρύση.
Επιπλέον όμως, η περιορισμένη ενεργειακή πρόσληψη καθώς και η έλλειψη ποικιλίας στη διατροφή είναι δύο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για χαμηλά επίπεδα σιδήρου.
Γενικά, κακή κατάσταση θρέψης επηρεάζει αρνητικά τους αιμοποιητικούς παράγοντες.

ΠΑΣΧΕΤΕ ΑΠΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ;

ελέγξτε τα συμπτώματά σας για ανεπάρκεια σιδήρου