Σίδηρος και Οξυγόνο

Ο κύριος ρόλος του σιδήρου είναι να μεταφέρει οξυγόνο σε κάθε κύτταρο του οργανισμού. Αποτελεί σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε ολόκληρο το σώμα. Αν ο οργανισμός δεν έχει αρκετό σίδηρο, δεν μπορεί να παράγει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν το οξυγόνο.

Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου:

  • Η έλλειψη σιδήρου έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή οξυγόνου άρα και ενέργειας στους ιστούς. Κατά συνέπεια προκαλείται αίσθημα αδυναμίας, κόπωση, ευερεθιστότητα και έλλειψη συγκέντρωσης.
  • Οι ποσότητες οξυγόνου που φτάνουν στον εγκέφαλο δεν είναι αρκετές. Το αποτέλεσμα είναι οι αρτηρίες του εγκεφάλου να διογκώνονται και να προκαλείται έντονος πονοκέφαλος.
  • Η μειωμένη ροή οξυγόνου στο σώμα προκαλεί εύκολο λαχάνιασμα και συνεχή δύσπνοια ακόμη κι αν παίρνουμε βαθιές αναπνοές.
  • Το λιγοστό οξυγόνο που υπάρχει στο σώμα στηρίζει κυρίως τις ζωτικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αποδυναμώνονται.
  • Το δέρμα έχει ρόδινη και υγιή απόχρωση χάρη στην αιμοσφαιρίνη, γι’αυτό και τα χαμηλά επίπεδά της στον οργανισμό το κάνουν να δείχνει πιο χλωμό.
  • Τα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθούν στην μεταφορά του οξυγόνου στο σπλήνα, ο οποίος είναι ένα σημείο από το οποίο μπορούν να αναχαιτιστούν οι λοιμώξεις. Επίσης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους λεμφαδένες, όπου παράγονται τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Όταν κάποιος έχει έλλειψη σιδήρου, δεν παράγονται αρκετά λευκά αιμοσφαίρια και αυτά που παράγονται δεν είναι τόσο ισχυρά, επειδή δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, καθιστώντας το άτομο πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η έλλειψη σιδήρου- ακόμη και μικρή -μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Η επαρκής ποσότητα του σιδήρου στον οργανισμό παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία του.