Η Σημασία του Σιδήρου στην Υγεία μας

Το 1860 ο σίδηρος αναγνωρίστηκε ως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τους ζωικούς οργανισμούς. Μάλιστα, είναι το μέταλλο για το οποίο έχουν γίνει οι  περισσότερες μελέτες.

Η ολική ποσότητα σιδήρου που περιέχεται στο σώμα δεν είναι συνάρτηση μόνο του βάρους αλλά και σωρείας φυσιολογικών καταστάσεων όπως η ηλικία, το φύλο, η εγκυμοσύνη και τα στάδια ανάπτυξης.

Συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και αποτελεί τμήμα διαφόρων ενζύμων που έχουν βασικό ρόλο στις διάφορες μεταβολικές πορείες. Επίσης, η επαρκής πρόσληψη σιδήρου είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ακόμα, ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία σε όλες τις ηλικίες, εφόσον εμπλέκεται τόσο στη λειτουργία και στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών όσο και της μυελίνης.

Σίδηρος από  τροφές

Ο βαθμός απορρόφησης του σιδήρου επηρεάζεται από τα αποθέματα στον οργανισμό, την ποσότητα και τη χημική δομή του σιδήρου στην τροφή, καθώς και από μία ποικιλία διατροφικών παραγόντων που αυξάνουν ή μειώνουν την απορρόφησή του.

Για παράδειγμα ένας υγιής άνθρωπος με φυσιολογικές τιμές αιμοσφαιρίνης απορροφά συνήθως μόνο το 5 με 10% του σιδήρου που περιέχεται στις τροφές. Ο σίδηρος βρίσκεται στην τροφή με δύο μορφές, ως αιμικός και ως μη αιμικός.

Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται σε ποσοστό 10 με 30% και αποτελεί περίπου το 50% με 60% του σιδήρου που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στα ψάρια. Ο μη αιμικός σίδηρος περιέχεται κυρίως στα φυτικά προϊόντα όπως για παράδειγμα σε φρούτα, στα λαχανικά, στα δημητριακά, στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς, στα γαλακτοκομικά και στα αυγά και απορροφάται σε ποσοστό μόλις 2.2 με 9.4%.

Την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου αυξάνει η βιταμίνη C και οι ζωικές πρωτεΐνες που περιέχονται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Για καλύτερη λοιπόν απορρόφηση του σιδήρου από τροφές που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο συνιστάται να συμπεριλαμβάνουμε στο γεύμα μας τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές της βιταμίνης C, όπως τα πορτοκάλια, το πεπόνι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις πράσινες πιπεριές, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τις φράουλες.

Για παράδειγμα, οι φακές αποτελούν μία πολύ καλή πηγή σιδήρου, που είναι όμως μη αιμικός, άρα και πολύ λίγο απορροφήσιμος. Αν όμως μαζί με τις φακές καταναλώσουμε λίγο ψάρι (πηγή ζωικής πρωτεΐνης) και συνοδεύσουμε το γεύμα μας με μία σαλάτα μπρόκολο και ένα χυμό πορτοκάλι (πηγές βιταμίνης C) η απορρόφηση του σιδήρου της φακής θα αυξηθεί αρκετά.

Για αυτό και εμείς δημιουργήσαμε το Redoferro Max με βιταμίνη C. Το Redoferro Max είναι πρωτοποριακό συμπλήρωμα Σιδήρου & Βιταμίνης C, με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, χωρίς τη μεταλλική γεύση του σιδήρου και χωρίς τις συνήθεις γαστρεντερικές ενοχλήσεις από τα σκευάσματα σιδήρου.

Και δεν σταματήσαμε εκεί. Ο Σίδηρος που περιέχει το Redoferro Max (LIPOFER Microencapsulated Minerals) είναι:

– Μικρονισμένος, για υψηλή απορρόφηση.

– Επικαλυμμένος με άμυλο αραβοσίτου, για εξασθένιση της μεταλλικής γεύσης.

– Λιποσωμιακός, ενθυλακωμένος σε λιπόσωμα λεκιθίνης.

– Είναι ιδανικό για έγκυες γυναίκες και μη, εφήβους, αθλητές και για τον σύγχρονο εργαζόμενο που οι καθημερινές απαιτήσεις κακοποιούν την υγεία του.