7 Σημαντικοί Λόγοι για να μην «ξεχνάτε» τον Σίδηρο

Ο σίδηρος είναι μεταλλικό στοιχείο απαιτούμενο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, ώστε να νιώθουμε υγιείς, να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια αλλά και για μπορούμε να εκπληρώσουμε πλήθος βασικών λειτουργιών στον οργανισμό. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί κούραση, αδυναμία, μέχρι και αναιμία, εύθραυστα νύχια, αργές ταχύτητες μεταβολισμού, ενώ η καίρια συμβολή του στη μεταφορά του οξυγόνου σε όλη την έκταση του οργανισμού, είναι ίσως ο βασικότερος λόγος που κάνει τόσο σημαντική την παρουσία του στο ανθρώπινο σώμα.

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η προτεινόμενη ποσότητα ημερησίως είναι περίπου 18 mg σιδήρου αν είστε ενήλικος άντρας, και εάν είστε γυναίκα 8 mg.  Επίσης, ιδανικές τροφές για την πρόσληψη σιδήρου είναι το κρέας και τα θαλασσινά, το σπανάκι, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα αποξηραμένα φρούτα. Τέλος, μην ξεχνάτε πως η καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου γίνεται με τη συνδρομή της βιταμίνης C, γι’ αυτό θα πρέπει να την εισάγετε στην καθημερινή σας διατροφή.

 

 1. Υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια

 

Ο σίδηρος είναι το βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων, σε όλο το σώμα και αυτό γίνεται ακόμα πιο κατανοητό αν αναλογιστούμε ότι το μεγάλο ποσοστό (70%) του σιδήρου στον οργανισμό, βρίσκεται στην αιμοσφαιρίνη.

 

Η έλλειψη σιδήρου, οδηγεί σε αδύναμα αιμοσφαίρια, που με τη σειρά τους δεν τροφοδοτούν σωστά τον οργανισμό με οξυγόνο, καταλήγοντας στο έντονο και φαινομενικά αδικαιολόγητο αίσθημα κούρασης.

 

 1. Γεροί μύες

 

Σίδηρο απαιτούν και οι μύες για να είναι γεροί και δυνατοί, καθώς ο σίδηρος βοηθά τη μυϊκή μάζα να διατηρεί την ελαστικότητα και την ευεξία της. Επιπλέον, το οξυγόνο που μεταφέρεται σε όλο τον οργανισμό από την αιμοσφαιρίνη είναι απαραίτητο για τη σύσπαση των μυών και την σωστή λειτουργία τους. Απαραίτητος ο σίδηρος για όσους αθλούνται ή γυμνάζονται σε τακτά διαστήματα.

 

 1. Καλές γνωστικές λειτουργίες

 

Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται οξυγόνο για να λειτουργήσει. Για την ακρίβεια, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 20% του οξυγόνου που βρίσκεται στον οργανισμό και όταν όλα λειτουργούν σωστά εκεί, βελτιώνονται οι γνωστικές λειτουργίες, ενώ κάνει πιο πιθανή τη δημιουργία νέων νευρικών οδών.

 

 

 1. Καλή διάθεση

 

Μπορεί να μην είναι κάτι που θα συνδέατε με την έλλειψη σιδήρου αλλά ο σίδηρος είναι σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες παίζουν καίριο ρόλο στην καλή διάθεση του ατόμου.

 

 1. Αποτελεσματικό ανοσοποιητικό

 

Ο σίδηρος είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και τονώνουν τη λειτουργία του. Η έλλειψη σιδήρου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μη μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πιθανούς εισβολείς, όπως μικρόβια και ιώσης. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχει και αρνητική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα αν κάνετε υπερβολική κατανάλωση σιδήρου, γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνετε την ημερήσια προτεινόμενη δόση, χωρίς υπερβολές ή ελλείψεις. Παν μέτρον άριστον που έλεγαν και οι παλιοί.

 

 1. Σωστή θερμοκρασία σώματος

 

Εάν νιώθετε συχνά κρυάδες πιθανώς και αυτές να οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου. Και σε αυτή την περίπτωση ευθύνεται  η ανεπαρκής κυκλοφορία του οξυγόνου, καθώς αυτή η λειτουργία παίζει βασικό ρόλο στην τήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Η σωστή θερμοκρασία εκτός του ότι είναι σημαντική για να νιώθετε άνετα με το σώμα σας και να μη ταλαιπωρείστε απο κρυάδες, είναι απαραίτητη και για την εύρυθμη λειτουργία των μεταβολικών λειτουργιών.

 

 1. Απαιτούμενη ενέργεια

 

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της πλήρωσης σε σωστά επίπεδα σιδήρου του σώματος είναι η ποσότητα ενέργειας που διατηρείται στο σώμα μας. Αυτό γίνεται καλύτερα αντιληπτό, μέσα από την κούραση και αδυναμία που νιώθουμε όταν παρουσιάζεται έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Φροντίζετε, λοιπόν, να λαμβάνετε καθημερινά σίδηρο, ώστε να έχετε την ενέργεια και τη δύναμη να αντιμετωπίσετε όλα τα εμπόδια της καθημερινότητας.

 

Η Heremco Pharmaceuticals δημιούργησε το Redoferro Max, το μοναδικό συμπλήρωμα σιδήρου που ξεπερνάει το πρόβλημα απορρόφησης σιδήρου από τον οργανισμό. Διατροφικά, η απορρόφηση του σιδήρου είναι περιορισμένη και ανέρχεται σε 25% από το κρέας (ως δισθενές ιόν) και σε μόλις 5% από φυτικές πηγές (ως τρισθενές ιόν), ενώ ενισχύεται από τη βιταμίνη C. Οι διαιτητικές συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος δυσκολεύουν την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο στο γενικό πληθυσμό.

Redoferro Max: Αποδεδειγμένα υψηλή βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου

Το Redoferro Max ευνοεί την απορρόφηση του σιδήρου με τη χρήση μικρονισμένου σιδήρου ενθυλακωμένου σε λιπόσωμα λεκιθίνης, παρουσία βιταμίνης C. Η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου στο Redoferro Max ελέγχθηκε σε ενήλικες γυναίκες και βρέθηκε υψηλή και μάλιστα ισότιμη με του πρωτεϊνοηλεκτρικού σιδήρου στο σκεύασμα Ferplex (αντίστοιχο του Legofer).

Το Redoferro Max περιέχει 28mg σιδήρου υψηλής βιοδιαθεσιμότητας και βιταμίνη C και καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας. O σίδηρος είναι απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο σε σημαντικές βιολογικές λειτουργίες:

 • Συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια και στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι λοιμώξεων, μαζί με τη βιταμίνη C.
 • Συμμετέχει στις μεταβολικές διαδικασίες παραγωγής ενέργειας (ΑΤP) στα μιτοχόνδρια.
 • Αντιμετωπίζει συμπτώματα κούρασης και κόπωσης και ενισχύει την παραγωγή ενέργειας τοπικά στους μύες κατά την άσκηση.
 • Συμμετέχει στη βιοσύνθεση νευροδιαβιβαστών και ενισχύει την πνευματική απόδοση, υποστηρίζοντας τη σχολική απόδοση των παιδιών και τη διατήρηση της πνευματικής οξύτητας στους ηλικιωμένους.
 • Συμβάλλει στην κυτταρική διαίρεση και στην ανάπτυξη, γι αυτό τα παιδιά, οι έφηβοι και οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν υψηλές ανάγκες σε σίδηρο.